Choď na obsah Choď na menu

Ľakám sa

31. 3. 2020

Ak máte citlivejšieho koňa, resp. koňa so vzrušivou nervovou sústavou, je ľakanie pomerne obľúbená činnosť vašeho miláčika. Pre vysvetlenie vzrušivá nervová sústava znamená, že kôň reaguje oveľa citlivejšie na rôzne podnety: zrakové, sluchové alebo napríklad na dotyk či emócie svojho jazdca. V každom prípade zľakne sa každý kôň, ten citlivejší však častejšie. 

Existuje viac "druhov" zľaknutia, možno ich deliť podľa príčiny a spôsobu reakcie koňa. Ak vám niekto povie, že jeho kôň je ľakavý, väčšinou tým myslí, že sa naučil rôzne situácie riešiť uskočením do strany, prípadne útekom. Pritom nemusí ísť o skutočný strach o život. Čo sa z pohľadu koňa stane, keď uskočí do strany? Vyvedie vás z rovnováhy. Máte čo robiť, aby ste na ňom zostali sedieť, takže okamžite prestanete dávať holene, zmeníte polohu rúk, presuniete svoje ťažisko na iné miesto, prípadne na zem. Čo tým kôň dosiahne? Zvyčajne uvoľnenie tlaku.....fyzického ale aj psychického. Predstavte si, že cválate na koni, ten ale chce ísť rýchlejšie, vy ho nechcete pustiť a tak držíte oťaže o stošesť a snažíte sa kontrolovať tempo. Koníček si zvolí najjednoduchšie riešenie, uskočí meter do strany, vás to na dve sekundy vyvedie z miery a už si pádi svojim tempom. Druhá možnosť je, že váš koník trénuje kondičku, kluše hore kopcom a už riadne funí, povzbudzujete ho, dávate mu holene, ale on už je spotený a má toho plné zuby. Nedovolíte mu zastaviť, na vaše pomôcky reaguje, lebo je poslušný, ale nejakým spôsobom vám chce dať najavo, že už je to dosť. Kukne na rozkvitnutú púpavu a prudko zastaví, funí na ňu a rozmýšľa či ho nezožerie. Prejde okolo krokom a vy ho pekne pochválite. Ďalšou častou situáciou je, že kôň sa ľaká, lebo je nevybúrený a nevie čo so sebou. Je plný energie, srší z neho chuť do života a najradšej by poskakoval a hral sa. Ale, jeho jazdec má iné predstavy o využití tejto energie. V takomto prípade je najlepšie upraviť koníčkovi kŕmnu dávku, poprípade zabezpečiť dostatočný pohyb vo výbehu. Ak sa vám už aj stane, že na takomto šaľovi idete von, v žiadnom prípade nie je vhodné cválať. Ideálny je klus, najlepšie taký ktorý je váš kôň schopný udýchať. Je dôležité aby ste svojho koňa v takomto prípade nenaháňali. Ak sa kôň aj zľakne, netreba tomu venovať veľkú pozornosť, resp. sa snažiť aby tým kôň dosiahol svoje. V pomalom kluse sa kôň fyzicky "vybije" ale psychicky nie je v "útekovom" režime. Toto je veľmi dôležité pre vaše budúce nažívanie. Ak sa kôň zľakne, zastaví a skúma to, čoho sa bojí. Level dva je, že sa zľakne, uskočí a otočí sa smerom k tomu, čoho sa bojí. Level tri je, že sa zľakne, uskočí a odcvála do bezpečnej vzdialenosti. Level štyri je odcválanie ktoré prejde do bezhlavého trysku na neovládateľnom koni. 

38252506_10215628838049875_1569617015461642240_n.jpgAko riešiť takéto ľakanie naschvál?  Ak sa kôň zľakne, pretože špekuluje a teda sa nebojí, je najlepším riešením zľaknutie ignorovať. Kôň tým nič nedosiahne a iba minie energiu. Po pár metroch je ale dobré prejsť do kroku, alebo ak kráčate, prejsť do klusu. Ale až vtedy aby si to kôň nespojil so zľaknutím. Môžete ho hlasom trochu povzbudiť, aby mal iný podnet. Kôň sa môže často ľakať "bez príčiny" aj vtedy, keď sa príliš predkláňate. Celou váhou tlačíte na predné končatiny koňa, a ten to vyrieši tým, že vaše ťažisko presunie inam. Tým že uskočí, uľaví sa aj keď iba na chvíľu tlačiaci nerv prípadne tlačiace sedlo alebo prestanete svojou váhou tlačiť na maličkú smietku na podsedlovke. Ďalším častým dôvodom ľakania naschvál je preťaženie. Či už psychické alebo fyzické. Aj keď to kôň nedáva na sebe poznať, pravdepodobne nerozumie tomu, čo od neho chcete. Na jednej strane ho poháňate, na druhej strane ho brzdíte a to naraz. Nedokáže sa z tejto situácie nejako vymaniť, nepočujete jeho "kričanie". Kôň totiž kričí veľmi potichu. 

Zľaknúť sa však môže váš kôň aj naozaj. Ak niečo nepozná, bojí sa toho. Prípadne ak ho niečo prekvapí ako srnečka alebo vyletí nejaký vtáčik. Pri takomto zľaknutí zvyčajne kôň uskočí, otočí sa hlavou smerom k tomu, čoho sa bojí a začne vetriť. Vtedy je najlepšie presvedčiť ho, aby prišiel k tomuto strašidelnému objektu a odmeniť ho. Ja zvyčajne zoskočím a privediem ho k tomu. Ak sa kôň potom predmetu dotkne ňufákom alebo pristúpi blízko, dám mu pamlsok. Následne ho kúsok odvediem a až potom naňho naskočím. Časom kôň zistí, že keď sa niečoho zľakne a prekoná svoj strach, bude odmenený. Keď kôň začne prekonávať svoj strach, bude sebavedomejší. Keď bude sebavedomejší, nebude sa tak báť. Začne premýšľať a riešiť situáciu s kľudnou hlavou.  Najdôležitejšie je netrestať koňa, ktorý sa skutočne bojí. Tým sa jeho strach len umocní. Hoci potom sa bude báť viac vás ako dotyčného predmetu a preto okolo neho prejde, ale z koňa budete mať ustráchané zviera ktoré sa bude ľakať aj vlastného tieňa. 

Posledným typom zľaknutia, ktoré vám chcem opísať je panika, živočíšny bezpodmienečný strach, inštinktívny a nebezpečný. Keď sa kôň zľakne, to ešte neznamená, že situáciu vyhodnotí ako životu nebezpečnú. Často sa to stáva, ak je kôň v permanentnom strese. Už tak má vysokú hladinu adrenalínu a je len krôčik k tomu, aby vyhodnotil situáciu ako životu nebezpečnú. Ak sa toto stane, kôň má dve možnosti, voliť útek alebo boj. Zvyčajne si vyberie útek. Kôň je lovené zviera a teda beží o život. Jeho gény mu hovoria, že ak neutečie, umrie. Ak mu v tom budete brániť, bude bojovať ako o život. Takýto kôň sa nedá ovládať, ak beží rýchlo určitý čas, nahrnie sa mu krv do očí a moc toho nevidí (niekedy sa zabije o strom, prípadne spadne do rokliny) V panike vbehne kamkoľvek, prerazí plot, precvála cez húšťavu a zastaví sa až keď je vyčerpaný a dostatočne ďaleko. Väčšina koní smeruje inštinktívne dolu kopcom. V takomto prípade je najlepšie sa koňa pokúsiť zastaviť, čo sa vám zrejme nepodarí, následne nejako točiť do strany (do veľkého kruhu na lúke) a to tak že chytíte jednu oťaž oboma rukami a svoje ťažisko posuniete opačne, aby ste sa mohli zaprieť celou váhou.  Nikdy netočte koňa oproti prekážke (múr, strom, plot, iný človek). Nesnažte sa zoskočiť, radšej sa pevne chyťte a držte ako kliešť. Kôň predsa niekde zastaví. Existuje jediná výnimka, ak sa váš kôň rúti pod kamión, tak v tom prípade by som asi zoskočila. Netreba zabúdať, že splašený kôň beží rýchlosťou 60 km za hodinu. V tejto rýchlosti dopadnúť na zem nie je zrovna šťastné riešenie. Zvyčajne sa koňovi podarí zastaviť bez ujmy na zdraví a teda aj na tom vašom ak ste v jeho sedle. Niektoré kone majú sklon často podľahnúť panike. Takého zvieratá často neveria svojmu človeku a v podstate sa snažia najčastejšie ujsť pred ním. Vnímajú ho ako niečo, čo im spôsobuje bolesť, diskomfort alebo stály tlak a nech urobia čokoľvek, nepoľavuje. Preto sa snažia utiecť. Je dôležité, aby ste niekedy svojim koňom dopriali povolenie tlaku (v papuli, na chrbte...), kým ešte nie je neskoro. 

Na záver: Zľaknutého koňa neľakajte......